Odluka o Iznosu Tekućeg i Investicionog Održavanja

+381611924675

Pozovite nas

info@profiupravnik.info

Pišite nam

Pupinova 19, Mirijevo, Beograd

Nadjite nas

Odluka o Iznosu Tekućeg i Investicionog Održavanja

Deo 1: Tekuće održavanje – Prva linija odbrane za vaš dom

U svetu održavanja stambenih zgrada, tekuće održavanje igra ključnu ulogu u očuvanju funkcionalnosti i estetike vaše imovine. Ove aktivnosti su srž svakodnevne brige koja osigurava da zgrada ostane bezbedna i prijatna za sve stanare. Redovno tekuće održavanje obuhvata niz postupaka i intervencija koje sprečavaju i otklanjaju oštećenja nastala upotrebom zgrade.

Zamislite tekuće održavanje kao zdravstveni pregled vaše zgrade. Od krečenja zidova i farbanja, preko zamene obloga i sanitarija, do popravki radijatora i drugih manjih radova – sve to doprinosi očuvanju zdravlja vašeg doma. Redovni pregledi i preventivne mere sprečavaju male probleme da prerastu u velike i skupe popravke.

Investiranje u tekuće održavanje ne samo da čuva funkcionalnost vaše zgrade već i štedi novac na duge staze. Pravilna briga danas znači manje nepredviđenih troškova sutra, osiguravajući stabilnost i udobnost za sve stanare. Tekuće održavanje je pametna investicija koja donosi dugoročnu sigurnost i mir.

Deo 2: Investiciono održavanje – Povećanje vrednosti i kvaliteta života

Dok tekuće održavanje održava vašu zgradu u dobrom stanju, investiciono održavanje ide korak dalje, pružajući značajna poboljšanja koja unapređuju kvalitet života i vrednost vaše imovine. Ove aktivnosti uključuju izvođenje građevinsko-zanatskih radova koji značajno poboljšavaju uslove korišćenja zgrade.

Investiciono održavanje donosi dugoročnu vrednost kroz projekte kao što su renoviranje zajedničkih prostorija, modernizacija instalacija, ili uvođenje novih sistema grejanja i hlađenja. Ovi zahvati povećavaju energetsku efikasnost, smanjuju troškove održavanja i povećavaju tržišnu vrednost nekretnine.

Ulaganje u investiciono održavanje nije samo trošak – to je strateška investicija u budućnost vaše zgrade. Kroz pažljivo planirane radove, vaša zgrada ne samo da zadržava svoju vrednost već je i povećava, pružajući komfor i sigurnost svim stanarima. Bolji uslovi života znače i veću zadovoljstvo stanara, čineći vašu zgradu poželjnim mestom za život.

Deo 3: Sinergija tekućeg i investicionog održavanja

Kombinacija tekućeg i investicionog održavanja predstavlja sveobuhvatan pristup koji osigurava dugotrajnu funkcionalnost, sigurnost i estetiku vaše zgrade. Dok tekuće održavanje rešava trenutne potrebe i sprečava probleme, investiciono održavanje omogućava dugoročna unapređenja.

Naš cilj kao profesionalnih upravnika je da pružimo uslugu koja integrisano pristupa svim aspektima održavanja zgrade. Redovni pregledi i preventivne mere osiguravaju da mali problemi ne prerastu u velike, dok pažljivo planirani investicioni radovi unapređuju uslove korišćenja zgrade, povećavajući njen komfor, sigurnost i energetsku efikasnost.

Verujemo da svaka zgrada zaslužuje pažnju i brigu koja će joj omogućiti dugovečnost i visok standard života za sve stanare. Kroz sinergiju tekućeg i investicionog održavanja, obezbeđujemo ne samo očuvanje već i unapređenje vašeg životnog prostora. Ulaganjem u održavanje danas, investirate u bolju i sigurniju budućnost za sve stanare, stvarajući okruženje u kojem se svi osećaju prijatno i sigurno.

Tekuće i investiciono održavanje zgrada – pojmovi iz Zakona o stanovanju i održavanju zgrada

Kako Zakon definiše tekuće i investiciono održavanje zgrade?

Tekuće održavanje podrazumeva radove koji se izvode radi sprečavanja oštećenja koja nastaju upotrebom zgrade ili radi otklanjanja tih oštećenja. Ovi radovi uključuju pregled, popravke, i preduzimanje preventivnih i zaštitnih mera. U suštini, tekuće održavanje obezbeđuje da zgrade ostanu u zadovoljavajućem stanju za korišćenje. Za stanove ili poslovne prostore, to znači aktivnosti poput krečenja, farbanja, zamene obloga, zamene sanitarija, radijatora i sličnih radova.

Investiciono održavanje se odnosi na izvođenje građevinsko-zanatskih radova, odnosno drugih radova u zavisnosti od vrste objekta, s ciljem poboljšanja uslova korišćenja zgrade tokom njene eksploatacije.

Odluka o Minimalnim Iznosima za Održavanje Zajedničkih Delova Zgrada

Član 1: Osnovne Odredbe

Ovom odlukom se definišu minimalni iznosi za tekuće održavanje zajedničkih delova zgrade, naknade za prinudno postavljenog profesionalnog upravnika od strane lokalne samouprave, kao i minimalni troškovi za investiciono održavanje zajedničkih delova zgrade na teritoriji grada Beograda.

U skladu sa Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada, stambena zajednica ne može propisati niži iznos od onog utvrđenog ovom odlukom za mesečno učešće vlasnika posebnih delova u troškovima održavanja zajedničkih delova zgrade i zemljišta.

Član 2: Minimalna Visina Troškova za Tekuće Održavanje Zgrade

Minimalni mesečni iznos za tekuće održavanje zgrade određuje se za svaki poseban deo zgrade, uključujući troškove za održavanje zemljišta koje se koristi za redovnu upotrebu zgrade.

Član 3: Iznosi za Troškove Tekućeg Održavanja

Minimalni iznosi troškova iz člana 2. ove odluke su:

 • Stan i poslovni prostor u zgradi bez lifta: 360,85 RSD
 • Stan i poslovni prostor u zgradi sa liftom: 469,11 RSD
 • Garaža: 216,51 RSD
 • Garažni boksovi i garažna mesta: 144,34 RSD
 • Samostalni delovi zgrade (tehničke prostorije, transformatorske stanice, skloništa): 216,51 RSD

Minimalna Izdvajanja za Investiciono Održavanje Zajedničkih Delova Zgrade

Član 6: Minimalna Visina Izdvajanja

Minimalna visina iznosa za investiciono održavanje zajedničkih delova zgrade određuje se kao mesečni iznos po kvadratnom metru površine svakog posebnog ili samostalnog dela zgrade.

Član 7: Utvrđivanje Minimalnih Iznosa

Minimalni iznos za investiciono održavanje po kvadratnom metru je sledeći:

 1. Za stanove i poslovne prostore u zgradama bez lifta:
  • Do 10 godina starosti: 3,13 RSD
  • Od 10 do 20 godina starosti: 4,69 RSD
  • Od 20 do 30 godina starosti: 6,25 RSD
  • Preko 30 godina starosti: 7,82 RSD
 2. Za stanove i poslovne prostore u zgradama sa liftom:
  • Do 10 godina starosti: 4,07 RSD
  • Od 10 do 20 godina starosti: 6,10 RSD
  • Od 20 do 30 godina starosti: 8,13 RSD
  • Preko 30 godina starosti: 10,16 RSD
 3. Za garaže:
  • Do 10 godina starosti: 1,25 RSD
  • Od 10 do 20 godina starosti: 1,88 RSD
  • Od 20 do 30 godina starosti: 2,50 RSD
  • Preko 30 godina starosti: 3,13 RSD
 4. Za garažne boksove i garažna mesta:
  • Do 10 godina starosti: 1,88 RSD
  • Od 10 do 20 godina starosti: 2,81 RSD
  • Od 20 do 30 godina starosti: 3,75 RSD
  • Preko 30 godina starosti: 4,69 RSD
 5. Za samostalne delove zgrade (tehničke prostorije, transformatorske stanice, skloništa):
  • Do 10 godina starosti: 1,88 RSD
  • Od 10 do 20 godina starosti: 2,81 RSD
  • Od 20 do 30 godina starosti: 3,75 RSD
  • Preko 30 godina starosti: 4,69 RSD

Održavanje i Upravljanje Stambenim Zajednicama: Ključ za Održiv Razvoj

Zašto je fond za održavanje i upravljanje stambenim zajednicama od 0,5% godišnje vrednosti nekretnine suštinski važan?

Održavanje stambenih zajednica nije samo pitanje estetike, već i funkcionalnosti, sigurnosti i dugovečnosti zgrade. Fond za održavanje i upravljanje, koji iznosi 0,5% od vrednosti nekretnine na godišnjem nivou, osigurava da zgrada ostane u vrhunskom stanju, čime se sprečava rapidno propadanje i omogućava održivi razvoj stambenog fonda.

Prikaz Mesečnih Uplata

Ako uzmemo prosečnu cenu stana u Beogradu od 120,000 evra, gde je cena po kvadratnom metru 2,000 evra, godišnji iznos za održavanje po stanu iznosio bi:

120,000 evra x 0,5% = 600 evra godišnje.

Ovaj iznos podeljen na mesečne uplate izgleda ovako:

600 evra / 12 meseci = 50 evra mesečno.

Poređenje sa Amortizacijom

Važno je napomenuti da knjigovodstveni propisi uzimaju stopu amortizacije nekretnine od 2,5% godišnje. Ovo znači da se vrednost nekretnine smanjuje za 2,5% svake godine zbog habanja i starosti. Naš predlog od 0,5% za održavanje zajedničkih delova zgrade predstavlja petinu te stope. Dakle, dok amortizacija od 2,5% reflektuje smanjenje vrednosti nekretnine, ulaganje od 0,5% pomaže u održavanju i povećanju funkcionalnosti i dugovečnosti zgrade.

Održivi Razvoj i Ekologija

Ulaganje u održavanje zajedničkih delova zgrade takođe ima značajan uticaj na ekologiju. Redovno održavanje smanjuje potrebu za većim renovacijama koje mogu biti ekološki neefikasne. Održavanjem zgrade na visokom nivou smanjujemo energetski otisak, produžavamo vek trajanja zgrade i doprinosimo očuvanju prirodnih resursa.

Održavanje stambenih zgrada nije samo nužnost, već i ključ za održivi razvoj i ekologiju. Redovnim ulaganjem od 0,5% godišnje vrednosti nekretnine osiguravamo dugovečnost, sigurnost i estetsku privlačnost naših stambenih zajednica. Ovaj pristup nije samo pametan, već i neophodan za budućnost urbanog života.