site
stats

– Licence za 161 profesionalnog upravnika zgrade

Posle uspešno završene obuke i položenih ispita, prvim profesionalnim upravnicima stambenih zgrada u Srbiji juče su uručene licence. Sertifikat kojim će predstavljati sponu između građana i zakona i pomoći da se sloga vrati u zgrade dobio je 161 kandidat. Profesionalni upravnici predviđeni su Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada, koji je stupio na snagu 1. januara ove godine. – Zakon koji je donet pre osam meseci poboljšaće ambijent stanovanja i rešiti nagomilane probleme u zgradama – rekla je Jovanka Atanacaković, pomoćnica ministarke građevinarstva, koja je sa Nemanjom Žugićem, potpredsednikom Privredne komore Srbije (PKS), uručila licence upravnicima. Dodala je, a prenosi Tanjug, i da je potrebno oko 10.000 profesionalnih upravnika, kako bi svaka zgrada mogla da dobije uslugu

Ovaj posao ne poznaje godine. Mogu da ga obavljaju i mladi i stari, žene i muškarci. Najstariji profesionalni upravnik ima 71 godinu, a najmlađi 19 godina.

Obuka za profesionalne upravnike zgrada biće organizovana dok za to bude bilo interesovanja, a stanari će imati mogućnost da izaberu upravnika iz zgrade ili da ugovorom angažuju profesionalca. Njihova prava i obaveze biće regulisani ugovorom, a imaće i ovlašćenje da zastupaju interese stanara. U zgradama u kojima do kraja godine ne bude izabran ili angažovan profesionalni upravnik biće postavljen prinudni dok se komšije ne dogovore.

Nemanja Žugić istakao je da već postoji nekoliko inicijativa da se u PKS-u organizuje udruženje profesionalnih upravnika. Naredni korak biće njihov upis u registar koji vodi PKS, čime će steći kvalifikaciju i mogućnost da se stave na raspolaganje stambenim zajednicama koje žele da unaprede kvalitet stanovanja.

– PKS će utvrđivati prava, dužnosti i etičke norme za profesionalne upravnike i organizovati sud časti. Ovde će imati partnera, sagovornika i mesto za konsultacije, kako bi im se pomoglo u radu – rekao je Žugić, navodi Tanjug.

Zainteresovanost za obavljanje posla profesionalnih upravnika pokazalo je više od 500 ljudi, a u prvom ispitnom ciklusu, od 24. jula do 11. avgusta, bilo je prijavljeno 229 ljudi. Ispit je uspešno položilo 198, a 161 kandidat podneo je zahtev za dobijanje licence.

Source: – Licence za 161 profesionalnog upravnika zgrade

Leave a Comment